Als we naar een symfonieorkest luisteren, wordt onze aandacht door verschillende instrumenten geraakt: het prachtige gezang van de eerste viool, de triomfantelijke fanfares van de trompetten en hoorns, het romantische lied van de klarinetten, de verrassende slag van de grote trom… maar soms realiseren we ons niet dat dit alles niet zo goed zou kunnen klinken zonder de basis… de “base” in het Engels… ofwel, gewoon – de BAS.
Patrick Süskind schreef in zijn korte verhaal “Der Kontrabass” zelfs dat ‘een orkest begint met de contrabassen’. Maar contrabassen staan bijna nooit in de spotlight! Het is het soort instrument wat je niet altijd opmerkt maar waar je toch niet zonder kunt. Zoals een huis zonder een fundament, is een orkest zonder contrabassen onstabiel – ze zijn namelijk de basis waarop de monumentale harmonische klank van het hele orkest is opgebouwd. Basis in de harmonie, maar ook in de diepte van de klank.
Maar een contrabas is niet alleen een orkestinstrument! Het wordt ook vaak gebruikt in jazzensembles, waarin het niet alleen de harmonische maar vooral de ritmische functie heeft. En het is een echt volksinstrument. Denk maar aan de country bands uit de VS ofwel aan de klezmer muziek.
En als we terug keren naar klassieke muziek, is de contrabas natuurlijk ook een prima solo-instrument. Jawel! Er zijn solostukken, concerten, sonates en meer voor de contrabas geschreven. Geloof je mij niet? Luister dan eens naar muziek geschreven door Giovanni Bottesini:
Als je hier inspiratie van krijgt – schrijf je dan in voor een contrabasles om de diepte van muziek zelf te ontdekken.
Een bijzonder instrument en misschien wel iets voor jou om uit te proberen. Of je speelt al contrabas en wil je je spel wel weer eens oppoetsen. Of je nu in een orkest of in een ensemble wil spelen of gewoon lekker voor jezelf. Of je heel klein bent of wat groter – iedereen is welkom om zijn eigen avontuur met de contrabas te beginnen!